top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMonti Plastová Okna

Kolik lze ušetřit výměnou oken a jaká je jejich návratnost?

Okno, když se podíváme na fotografie z termokamery, bývá vždy nejslabší stránkou každé stavby. Okny uniká okolo 40% tepla. Výměnou oken za okna lepší kvality lze docílit 30% úspor nákladů na vytápění.


Jak nejlépe docílit rychlé návratnosti našich vynaložených nákladů na výměnu oken?

Důležité je nejenom získat dobrou nabídku od dodavatele v poměru cena- kvalita, ale především správný výběr oken pro daný typ domu. Je zapotřebí zvážit všechny u konkrétní stavby všechny aspekty:


  • Jak je dům starý a jak je zateplený?

  • Jaké mám plány s domem do budoucna?

  • Na jaké světové strany jsou okna situovány?

  • Jak bude dům využíván?


Obecně platí, že okna v bílé barvě jsou o 25- 35 % levnější, než okna stejné kvality v barvě dřeva. Proto pokud nám jde výhradně o návratnost naší investice, v podobě úspor za vytápění, měli bychom pokud možno volit okna bílá.


Okna s trojskly, nebo dvojskly?

Izolační trojskla dražší jsou super, ale také ne vždy. Rozhodně pokud se rozhodnete pro trojsklo, požadujte trojsklo té nejvyšší kvality široké alespoň 44 mm.

Slabá trojskla jsou těžká, dražší než dvojskla, ale příliš tepla Vám neuspoří v porovnání s dvojsklem, a tedy se vám nevyplatí. Jestliže se jedná o chatu, chalupu, kam jezdíte jen jednou za čas, určitě je dostačující dvojsklo.


Též pro domy nijak zvlášť nezateplené, z kterých majitel nemíní v budoucnu dělat nízkoenergetické domy je dvojsklo zcela dostačující.

Musíme si uvědomit, že u oken z dvojskly je příznivý tepelný zisk u oken na jižní straně, kdy sluneční paprsky v chladných měsících dokáží ještě příjemně vyhřívat dům. To se u trojskel bohužel neděje. Proto nezatracujme dvojsklo.

Trojskla je proto dobré volit na západní a severní strany a také do nových už nízkoenergetických, popřípadě do pasivních domů, kde jsou nutností. U ostatních staveb, kde nám jde o rychlou návratnost je lepší volit dvojsklo.


Kolik lze ušetřit výměnou oken

Je lepší jednokřídlé okno, nebo okno více rozdělit?

I když z praktického hlediska může být dělení oken na více dílů někdy více praktické a občas i estetické, je to v přímém rozporu s návratností nákladů.

Jednokřídlá okna oproti dvoukřídlým oknům jsou o 50% levnější a též více tepelně úsporná a v neposlední řadě propouští více světla do místnosti. Rozdělení skla tzv. meziokenními mřížky na jednotlivá pole je dražší a degraduje také izolační vlastnost skla.


Závěrem

Kolik lze novými okny ušetřit a jaká bude návratnost Vámi vydané investice, závisí na tom čím topíte a jaké máte náklady na vytápění. Obecně pokud se budete řídit těmito doporučenými radami při výběru oken, tak návratnost vynaložených nákladů bude při neustále zvyšujících cenách za vytápění poměrně krátká a určitě se vám vyplatí. Pokud máte zájem o cenovou kalkulaci, napište nám zprávu přes kontaktní formulář.




16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page