top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMonti Plastová Okna

Rosení oken a jak mu předejít?

Určitě jste se již někdy setkali se zamlženým oknem. Zpravidla vždy v zimě.

Rosení oken je fyzikální jev, který vzniká za určitých, nám v dnešní době již přesně známých podmínek. Jelikož se jedná o jev, který sebou přináší mnoho negativních věcí, jako je vlhnutí stěn v okolí okna, nehezké mapy v okolí oken, korodování okenního kování a tím znemožnění správné funkce oken, jedná se o vysoce nežádoucí jev.



Rosení u oken

U okna se může projevit trojí rosení:

1. Rosení mezi skly

2. Rosení na venkovní straně skla

3. Rosení na vnitřní straně skla

Zatímco rosení na venkovní straně okna je důkazem kvalitních a dobře izolovaných oken, u dalších dvou rosení už to tak není.

Rosení mezi skly

Značí problém se sklem, které je třeba vyměnit. Dochází v tom v případě, že je mezi skly netěsnost a dostane se dovnitř vlhkost, která pak kondenzuje na stěnách dvojskla, nebo trojskla. Pokud máte stejný problém, neváhejte kontaktovat vašeho prodejce a požadovat výměnu okna.

Rosení na vnitřní straně okna

Nejběžnějším typem rosení oken, které rozhodně nechceme. V první řadě bychom měli pochopit, proč vlastně k rosení skla dochází? Rosení je způsobeno prudkým ochlazením vodní páry obsažené ve vzduchu a následné její kondenzací na studenějším povrchu. Můžete se s tím setkat například v koupelně u zrcadla, když se sprchujete teplou vodou.

A proč na zrcadle a ne na stěně?

Vodní pára se sráží na stěně stejně jako na zrcadle, jenom na ni není vidět. O to je právě víc nebezpečnější, protože může přispívat k tvorbě plísní.

K rosení vnitřního skla u okna dochází hned z několika různých příčin a většinou to nebývá jen jedna příčina, ale jejich vzájemná kombinace. Proto zjistit přesnou a jednoznačnou příčinu bývá mnohdy složité a její odstranění zdlouhavé.

Abychom zamezili rosení oken, musíme si vymezit podmínky, při kterých k rosení dochází a snažit se tyto podmínky eliminovat.




Podmínky pro rosení oken jsou:

1. Prudké ochlazení

K tomuto jevu dochází, když netopíte v zimě na konstantní teplotu a topení přes noc vypínáte. Ráno najdete určitě okna orosená. Okno se také může v zimě rosit stabilně celý den, pokud má špatnou izolaci, jak skla, tak rámu.

Doporučení: Topte na nižší teplotu celých 24 hod a ne tak, že dům roztopíte a necháte vychladnout . Nechte si zkontrolovat okna odborníky, popřípadě je vyměňte za okna s lepšími tepelně izolačními parametry.

2. Vysoká vlhkost

Aby se okna rosila, je k tomu zapotřebí vlhkost. Lidé bydlící například u lesa, mají v okolním vzduchu v podstatě větší vlhkost, než lidí bydlící v městě. Nejvíce vlhkosti ale vzniká uvnitř obytných místností. V ložnici, v kuchyní, v koupelně, v prádelně.

Doporučení: Snažte se vlhkost v místnostech průběžně kontrolovat. Zbytečně nerozlévejte vodu po podlaze při mytí . Pokud možno nesušte v místnostech prádlo. Nepřelévejte kytky.

3. Nedostatečné větrání

Nikdy nedokážeme v obytných místnostech vlhkost neprodukovat . Musíme ji tudíž pravidelně odvětrávat. Nedostatečné, nebo špatně větrání způsobuje problémy s rosením oken. Zacpané odsavače par v koupelně a nad sporákem jsou velmi častým problémem, který lidé běžně neřeší a nevidí v něm žádnou souvislost s okny.

Doporučení: Zkontrolujte odsavače par. Pravidelně větrejte. V létě můžete větrat na ventilaci klidně po celý den, ale v zimě za mrazu je ventilace absolutně nevhodná. V zimě otevřete okno dokořán a než se stačí ochladit vnitřní okenní špaleta okno zase rychle zavřete. Podle potřeby opakujte ještě několikrát za den. Nepoužívejte mikroventilace, ty Vám nepomůžou, právě naopak.

4. Proudění vzduchu

Radiátory se dávají pod okna z důvodu, lepšího proudění vzduchu kolem okna. Široký parapet může způsobovat špatné proudění vzduchu kolem okna. Též špatně zednicky vyzděné ostění může způsobovat kondenzaci páry v rozích. Špalety nad 30 cm by měly být každopádně vyzděné šikmě, tzv. otevřené. Též záclony, závěsy a žaluzie jsou v podstatě poměrně nevhodné.

Doporučení: Nezakrývejte radiátory, volte kratší záclony, nedávejte nábytek k oknům.

Co dělat proti rosení oken?

Mnohdy i když všechno budete dělat dobře a všechny závady a chyby odstraníte, stejně to bude nějakou dobu, než místnosti vyschnou a okna se přestanou rosit, stejně jako je tomu u zděných novostaveb. Každopádně důležité je na tom začít pracovat a problémy vždy začít řešit co nejdříve. Pokud si přejete odbornou konzultaci ohledně problémů s vašimi okny, kontaktujte nás pomocí kontaktního formuláře.


33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page